måndag 12 april 2010

Intressant Fakta!

En portion ris ger mer än dubbelt så stort klimatutsläpp som en portion potatis.

SANT

Fruktsocker är nyttigare än vanligt vitt socker.

FALSKT

Matens belastning på miljön uppstår huvudsakligen vid transporterna.

FALSKT

Det finns inga genmodifierade livsmedel i svenska livsmedelsbutiker.

SANT

Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt.

SANT

Det är inte bra att bada efter maten – man kan få kramp.

FALSKT

Alla livsmedelstillsatser med E-nummer är godkända av EU.

SANT

Småskalig tillverkning av livsmedel är bättre för miljön än storskalig tillverkning.

FALSKT

Fullkorn och fibrer är samma sak.

FALSKT

Ekologiskt kött är mer klimatsmart än vanligt kött.

FALSKT

Mjölk är fritt från tillsatser.

SANT

Grönsaker som värms i mikro förlorar mer näring än om man värmer dem på spisen.

FALSKT

Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt – för att pressa kostnaderna.

FALSKT

Lättmargarin innehåller plastkulor som mjukgörare.

FALSKT

Den snodd man hittar i ett rått ägg är början till ett kycklingembryo.

FALSKT

Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad.

FALSKT

Systembolagets sprit innehåller kräkmedel.

FALSKT

Det är vanligt med industriella transfetter i våra livsmedel .

FALSKT

Fryst mat innehåller mycket konserveringsmedel.

FALSKT

En tand som läggs i Coca-Cola är upplöst på ett dygn.

FALSKT

Att medellivslängden har ökat mycket de senaste 50 åren beror huvudsakligen på att vi har så bra mat.

FALSKT

Importerat kött kan märkas med ”ursprung Sverige” om köttet är packat eller malt i Sverige.

FALSKT

KÄLLA: Konsumentföreningen Stockholm

1 kommentar:

Adam Svensson sa...

Läs gärna hela rapporten som förklarar myterna närmare och ger mer svar på vår hemsida http://www.konsumentforeningenstockholm.se/
Jättekul att du uppmärksammar undersökningen, det är dags att vi tar död på en del myter